fredag 18 maj 2012

Så där ja!

Då har jag äntligen landat efter några hektiska - men ytterst trevliga - dagar av mycket blandad karaktär.

I måndags var det rakubränning. Lena Hagsten och jag vred på gasen till min bosniska ugn och plockade sedan ur det ena tjusiga alstret efter det andra. Men först skulle de ligga i sågspån och pyra en stund. Och få en omgång av Herr Svinto. Därefter kunde man skilja agnarna från vetet. Mycket trevlig dag och lika lyckat resultat.

Vid 960 grader plockas sakerna ur ugnen med tång...

...och läggs i sågspån som fattar eld...


...och sedan får de ligga nerbäddade där ett tag innan de plockas ur.

Efter att soten har skrubbats av kan det bli så här läckert!

Metalliska effekter är inte alls ovanligt.

Vit glasyr får snyggt krack som framhävs av sot


Vårt konstverk har kommit upp på väggen. Det som jag skrev om här. Felix Meijer har gjort det och det hamnade som ett litet getingbo i ett hörn. Där sitter det och gör sig till vilket det har fullständig rätt till.

The piece of artGetingbo i Getingedalen


Jag fick en försenad födelsedagspresent också. Ett par låga gummistövlar utöver det vanliga. Precis en sån där present man vill ha. Bara till mig och egentligen helt onödigt men något som gör blötväder mycket roligare. Och helt out of the blue!Sen packade jag bilen och for iväg till Tysslingedagen. Supertrevligt. Det där gänget som driver Kilsbergens hembygdsförening är underbara att umgås med och nu kom det jättemånga kunder som hade läst om mig i programmet och varit inne och rekat på min hemsida. Det finns alltså anledning att hålla den snygg, proper och up to date.

Rakun var förstås ett spännande inslag i år. Rakukeramik är väldigt iögonfallande och en snackis. Bara ordet är ju intressant. Raku.

Rakuburkar
Dagskassan skämdes inte för sig och beställningslistan var angenäm. Jag är mycket nöjd med Tysslingedagen och den respons jag fick. I år var vi flera försäljare på plats med väldigt olika uttryck, material och tekniker. Det attraherar en bred och månghövdad publik. Att många är samlade på en och samma station lockar till besök och att man kan köpa kaffe och våffla för 30 spänn är också frestande. Jag hoppas verkligen att jag får komma tillbaka 2013!

På måndag har jag öppet i vanlig ordning klockan 14-18 och på kvällen får jag besök av 40 tanter som ska vandra i den vackra naturen som omger Getingedalen. Sen har de beställt kaffe och jag blev tipsad om att han mycket produkter till försäljning så nu finns det plantor, örter, vedbärare, tändsticksaskar, tvålar och massor av keramik och betong att välja mellan.

Så måndagen kommer förmodligen att bestå av pyntande, omplantering och förberedelser för Skogsflickornas besök. Mamma kommer och hjälper till och bidrar både med assistans och plantor. Sittplatser till de tröttaste benen ska jag också skaka fram. Det ska bli spännande!

Efter detta fina besök så har jag ytterligare några kurser inbokade och sedan åker jag själv på kurs. Liksom förra sommaren så tillbringar jag en vecka hemma hos konstnärsparet Steven Jones och Hildegun Martinsen-Jones för inspiration och lärdomar. Jag ska bland annat utveckla mina drejkunskaper och få lite tips av Master Steven. Den här gången ska jag lära mig att få fason på riktigt stora fat och skålar. Bland annat.

Förresten! Nu har de börjat montera alla löven på stammar på Liljevalchs. Det ser jättespännande ut! Den 6 juni befinner jag mig på invigningen av Ser du löven för alla träd.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant och fina bilder! ja de där vita burkarna är svåra att slå. Jäääättesnygga!!! Min kompis Meg ska till Stockholm med sina föräldrar i slutet på Juni och jag har rekommenderat Liljevalchs. Det är ju en väldigt unik utställning med roten i gamla Sverige. Kul!

    SvaraRadera
  2. Är det samma Meg som tubade med oss? Klart du ska skicka dit henne! Alltid är det nån som kan spilla rödvin på henne. Ja det är ett stycke kulturhistoria, bra för turister. Och ja, de vita burkarna blev så fina... Tack!

    SvaraRadera