torsdag 23 februari 2012

Jag är min egen designer

Jag ställdes inför ett val där jag var tvungen att fundera på hur jag vill att min framtid ska se ut. Vad står Getingedalen Krukmakeri & Hantverk för?

Jag fick en förfrågan från en butik om jag jag vill göra produkter åt dem. Till en början en liten mängd men med allra största säkerhet kommer beställningarna att återkomma, i olika form och antal. Visst, det känns ju lockande, pengarna kommer ju att rulla in med jämna mellanrum, men är det muggmaskin jag vill bli?

Jag bollar med A, jag bollar med B. Jag känner mig inte bekväm. Även om jag skulle kunna förhandla mig till ett tempo där jag hinner med mitt eget skapande vid sidan om så är den stora frågan: vill jag bli någon annans producent?

Jag går på magkänsla. Känns det inte bra så är det inte rätt. Jag är min egen designer. Beställningar görs på mina villkor med mina former. Jag vill ha utrymme att utveckla nya idéer när jag vill och jag vill kunna hoppa på spännande tåg när de rullar förbi. Inte vara upptagen vid drejskivan med någon annans design.

Jag ser gärna att andra butiker säljer mina saker men då är det också mina saker, inte saker som andra har formgivit. Jag kan tänka mig att samarbeta men bara om det känns utvecklande för mig. Den stororder jag håller på med just nu var intressant eftersom det var jag som formgav och det var jag som satte leveranstid och det var jag som bestämde priset. Dessutom är det en engångsgrej.

Visst, jag förlorar en del. Pengar. Publicitet. Trygghet. Men jag vinner även massor. Konstnärlig frihet. Yrkesstolthet. Skaparlust.

Jag får ändå tacka den aktuella butiken. Utan deras förfrågan hade jag aldrig tänkt i ovanstående banor så även denna icke-affär var ju utvecklande!

2 kommentarer:

  1. Lysande! Den anarkodrejande magkänslan e ovärderlig. Bästa lycka!

    SvaraRadera
  2. Haha! Igår kväll blev det dessutom lite a-snarkodrejande. Plockade ihop efter midnatt. Det är hårt att ligga på topp!

    SvaraRadera